Ο Κύριος είναι ο Ιατρός της ψυχής και του σώματος, η πηγή όλων των ευεργεσιών, είναι ικανός και δυνατός να βοηθήσει...

Αρχιμανδρίτου Ιωάννου Κριστιάνικ
Μονή των σπηλαίων του Πσκώφ

Νουθεσίες.

Ας υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι ο Θεός θα απαιτήσει από εμάς έργα αγάπης, ταπεινοφροσύνης και πραότητας και υπομονή για να εργαστούμε για την αιώνια ζωή. Αγαπητοί μου, η επίγεια ζωή δίνεται στον καθένα μας μόνο μια φορά. Εξετάστε τους εαυτούς σας όσο υπάρχει ακόμα χρόνος για όσους έχουν παρεκκλίνει από το μονοπάτι να βρουν το σωστό μονοπάτι. Ας προσπαθήσουμε να ζούμε με τέτοιο τρόπο ώστε ο Κύριος να αναγνωρίζει μέσα μας τα παιδιά Του και να μην απομακρύνεται από εμάς.

Αυτά δεν είναι κενά λόγια: «καὶ ὁ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτῷ· ἀνάβλεψον· ἡ πίστις σου σέσωκέ σε». Και η σύγχυση και η απελπισία είναι ο εχθρός που καταστρέφει την πίστη. Πίστη δεν είναι μόνο να προσεύχεσαι και να πηγαίνεις στην εκκλησία, αλλά η αληθινή πίστη αποδεικνύεται με την εμπιστοσύνη στον Θεό και την αποδοχή όλων όσων Εκείνος έχει την ευχαρίστηση να στείλει για εμάς στο ταξίδι μας στη ζωή.

Το δικό μας κριτήριο καλοσύνης και ευτυχίας δεν είναι πάντα το ίδιο με την καλή θέληση του Θεού για εμάς, γι' αυτό προσευχηθείτε και ευχαριστήστε τον Θεό για τα πάντα, περπατώντας μέσα από τη ζωή προς τη γη της επαγγελίας χωρίς φόβο.

Κλαίμε και κουραζόμαστε από την απογοήτευση και τη θλίψη, το σφίξιμο της καρδιάς μας κάνει τη ζωή ανυπόφορη. Αυτή, φίλοι μου, είναι η φωνή της διψασμένης ψυχής μας. Αλλά πώς να θεραπεύσετε και πώς να βοηθήσετε την άρρωστη ψυχή σας; Οι επίγειοί γιατροί είναι ανίσχυροι εδώ. Ο Κύριος είναι ο Ιατρός της ψυχής και του σώματος, η πηγή όλων των ευεργεσιών, είναι ικανός και δυνατός να βοηθήσει, αλλά πρέπει να Τον ακούσουμε, να Τον εμπιστευτούμε, να Τον προσεγγίσουμε.

Ποιος άλλος εκτός από Εσένα, Κύριε, γνωρίζει τις κακουχίες του τρόπου ζωής του ανθρώπου και την ορφανή κατάσταση των περιπλανώμενων στη γη; "Μὴ ταρασσέσθω ὑμῶν ἡ καρδία", ακούμε την απάντηση, "πιστεύετε εἰς τὸν Θεόν, καὶ εἰς ἐμὲ πιστεύετε" (Ιωάννης 14:1).

Μην χαλαρώνετε, προσέξτε τον λόγο του Θεού, γιατί πλησιάζει ο καιρός, ο καιρός είναι πολύ κοντά, κατά τον οποίο όλοι "ἀκούσονται τῆς φωνῆς αὐτοῦ, καὶ ἐκπορεύσονται οἱ τὰ ἀγαθὰ ποιήσαντες εἰς ἀνάστασιν ζωῆς, οἱ δὲ τὰ φαῦλα πράξαντες εἰς ἀνάστασιν κρίσεως." (Ιω. 5:28). Και αν κρίνουμε από τις δυσκολίες του κόσμου μας, τη σύγχυση και την αναταραχή στις ψυχές μας, η άποψη του Χριστού για τον κόσμο σήμερα είναι ανησυχητική.

Αγαπητοί μου, ο Θεός περιμένει τη ζωντανή μεταστροφή μας προς Αυτόν. Και το δώρο του Θεού στον άνθρωπο, η θαυμαστή ελευθερία, μας θέτει πάντα μπροστά στην επιλογή να περάσουμε όλα τα γεγονότα, όλες τις λύπες και τις χαρές ή να μην πάμε προς την αλήθεια και την αγάπη του Θεού, που δεν έχει τέλος. Ο Κύριος είναι πάντα μαζί μας, αλλά δεν πηγαίνουμε πάντα στον Θεό και δεν Τον ακολουθούμε πάντα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πραγματικός κίνδυνος παραμένει για εμάς: να παραμείνουμε νεκροί στο πηγάδι της ζωής, να παραμείνουμε διψασμένοι στο πηγάδι της ζωής, να παραμείνουμε χωρίς χάρη.

Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας σ' αυτόν που υπέφερε και πέθανε και αναστήθηκε για μας. Θα έρθει και θα γεμίσει τη ζωή μας με τον εαυτό Του και το Φως Του, μεταμορφώνοντας τις ψυχές μας. Και εμείς, ως απάντηση, θα Τον ακολουθήσουμε με αγάπη στο δρόμο του σταυρού, γιατί στο τέλος του θα λάμψει σίγουρα η ανάστασή μας στην αιώνια ζωή.

Η αιωνιότητα, φίλοι μας, δεν είναι η κατάργηση αυτής της εποχής ή η κατάργησή της στο μάλλον, η αιωνιότητα είναι η διατήρηση αυτού που ήταν εδώ, αλλά που έχει μεταμορφωθεί από την ανάσταση και έχει γίνει κατάλληλο για την αιωνιότητα. Μόνο αυτό που ζει μέσα η αλήθεια, η καλοσύνη, η ομορφιά μπορεί να μεταμορφωθεί σε αιώνια ζωή.

Ο πιστός ζει εν ειρήνη με τον Χριστό, πεθαίνει εν Χριστώ και πηγαίνει στον Χριστό. Και ποιος θα μας χωρίσει από την αγάπη του Θεού, ούτε θλίψη, ούτε στενοχώρια, ούτε συκοφαντία κατά του Θεού και της Εκκλησίας, που σπέρνει ο εχθρός του ανθρώπινου γένους. Αλλά ο φόβος, εκεί που δεν υπάρχει φόβος, έχει πλέον παραλύσει την πίστη και έχει αφαιρέσει την ελπίδα, και η σκιά του εχθρού προσπαθεί να επισκιάσει τον ήλιο της δικαιοσύνης, τον Χριστό. Ας μην είναι έτσι!

Δημοφιλείς αναρτήσεις